Başlıksız Belge PAMUK BİTKİSİ
Pamuk bitkisi; aslında çok yıllık bir bitki olup, Malvales takımından, Malvaceae familyasından, Gossypium cinsinden bir bitkidir.

Günümüzde ise tek yıllık bir bitki olarak tarımı yapılan pamuk, iklime, toprağa, çeşide ve çiftçi şartlarına bağlı olarak ortalama 100 ile 170 gün arasında ömrünü tamamlamaktadır. 80-150 cm boyunda dik gövdeli, odun ve meyve dalları ayrı olan ve 180 cm'ye kadar inen kazık köke sahiptir. Pamuk yaprakları, geniş ayalıdan, ince uzun, derin oymalı şekle kadar değişebilir. Endüstri bitkileri içinde lif ve yağ bitkilerinin her ikisine de giren pamuk, bir çok sanayinin temel hammaddesini karşılayan önemli bir bitkidir.

 

İKLİM İSTEKLERİ

Pamuk tarımında en önemli iklim faktörlerinin başında sıcaklık, gün ışığı, yağış ve oransal nem gelmektedir. Yıllık ortalama sıcaklığın 19 oC, yaz ayları sıcaklığı ise 25 oC olması gerekir. Sıcaklık tarak oluşmasından önce 20 oC, çiçeklenme döneminde 25 oC, kozaların gelişme döneminde ise 30-32 oC olmalıdır. Hasat döneminde kozaların iyi açılabilmesi için sıcaklığın azalması (15 oC' ye kadar) istenir.

TOPRAK İSTEKLERİ

Pamuk bitkisi her türlü toprakta yetişebilen bir bitki olmakla birlikte, yüksek verim ve kaliteye ulaşabilmek için toprağın derin profilli ve alüviyal olması gerekir. Derin, kumlu- killi su tutma yeteneği yüksek, geçirgenliği, işlenmesi ve sulanması kolay topraklar pamuk tarımı için ideal topraklardır.